I år eldar jag tidigt

I år börjar jag elda tidigt…..och ni som känner mig vet vad jag håller på med!

Vi har en nyårstradition i vår familj. Jag tror på att summera, utvärdera och reflektera och har under många år haft nyårsnoja över allt som jag inte hunnit med. Det har yttrat sig på många sätt, jag gör listor, jag gör bokföring, reseräkningar och skäller på allt och alla eftersom jag naturligtvis hittar grejer, massor med grejer, som skulle gjorts på ett annat sätt. Men numera gör jag annorlunda, eller jag försöker i alla fall göra det! Förlåt familjen och ni andra för att jag inte hann komma ihåg det innan jag började skälla i morse.

Traditionen kommer sig från ett möte för ganska länge sedan. Jag träffade en gammal man i Asien som stod vid en stor brasa och slängde in färgglada papper. Han såg mycket missnöjd ut och slängandet var både bestämt och ilsket. Efter en stund var lapparna slut och han satte sig ner och började skriva nya. Jag stod där en stund och funderade och iaktog att mannen nu verkade både nöjdare och gladare. Efter en stund vinkade han på mig och frågade om jag ville låna några papper…….

VedhögJag fick då förklaringen till vad och hur han gjorde. Den gamla högen var allt han var missnöjd med och som han nu eldade upp för att slippa lägga det på tallpinnevagnen som en belastning och ha kvar i bagaget. Det hade varit en stökig tid för honom därav den missnöjda och ilskna minen. Nu satt han i godan ro och önskade sig nya saker och med eldens kraft skulle de förverkligas.

I familjen gör vi också en brasa varje nyårsafton och sen slänger vi i det vi inte gillar med det gågna året i elden. När barnen var små så ritade de teckningar, nu gör de som vi stora, slänger in papperslappar eller flygplan. Sen byter vi fokus och önskar oss nya saker för det nya året. På så sätt har vi rensat ut det gamla året och samtidigt gjort mål för det nya. Känns skönt att få sätta punkt och bli av med gammalt och sen att få hitta på nya saker.

I år börjar jag redan idag med det jag vill bli av med, idag eldar jag upp folk som gnäller och sen inte är beredda att bidra i att göra det bättre, personer som lovar men inte levererar, ni som tittar på världen genom ett sugrör och där allt är svart eller vitt eller du som inte värdesätter din egen tid eller någon annans. I morgon ska jag elda in alla nya saker som jag vill få hjälp med av eldens kraft…..Brasa

Vad eldar du i din brasa? Och hur mycket ved behöver du…

Gott slut och Gott Nytt till er alla!