3 saker jag gör för att kunna vara ledig

Efter att ha haft två personer i örat efter varandra i självsvängning, fått svar på mail från i april och ett nyhetsbrev utan länkar så tänker jag, ”att det är mycket nu” och för många saker kvar att göra innan semestern för många. Stressnivå är hög och det blir inte så bra det som görs nu. Alla vill bara vara lediga….

Jag har tre saker jag gör för att kunna vara ledig.

Ettan – hjälper mig själv först

Jag tänker likadant som på flyget, ”sätt på dig din egen syrgasmask först innan du hjälper andra.” Du kanske tycker att det är egoistiskt, nej det är hållbart och ganska mycket sunt förnuft i det. Genom att veta vad jag ska göra, hur och när jag tänker göra det, vet jag hur mycket jag kan hjälpa till med annat. Så jag gör en liten försemester i år. Jag stänger av telefonen i två dygn, sätter mig och glor på havet, i brasan eller skogen. På så sätt får jag lite distans till mig själv och det jag gör och är bättre rustad för punkt två.

Tvåan – sätter punkt så humlorna i huvudet tystnar

För mig är det viktigt att saker som jag har jobbat med tas om hand och att jag vet vad som händer med dem efter semestern. Jag vill inte tillbringa en del av semestern med att tankarna far omkring som stora humlor i huvudet.

KaffekoppSå jag tar en kopp kaffe, mina färgpennor, ett stort papper och sen gör jag sedan en teckning över alla saker jag håller på med. Stor som smått hamnar på pappret och snart ser jag vilka områden som finns i det jag gör.

Dom prioriterar jag och tittar på vad som måste göras innan semestern och vad som görs första två veckorna efter. Varje år är prioriteringen lite olika, det kan vara kort-långa pengar, saker jag lovat, saker som ger tillväxt i ett visst område eller helt enkelt bara vanlig tidslinjal med momsen, lönen, fakturor, mässor, kundbesök och event.

Sen går jag ett varv, fyller på kaffet och tittar igenom allt igen. Ändrar det som ska göras på annat sätt och sen väljer jag de tre viktigaste åtgärderna på mina prioriterade områden och lägger in dem i kalendern. De närmaste timmarna kommer humlorna att fortsätta surra men bli till en alltmer surrande sång! zzzzzzzemezzzzzzztr…….

Tre – gör det jag gillar

Alla vilar på olika sätt, det finns nog inget rätt eller fel. En del gillar att ligga i hängmattan och lyssna på sommarpratarna, andra tränar. Men helt klart är att stänga av telefon, sätta på meddelande på jobbmailen och kontrollera hur det går ganska sällan, kommer att göra att jag får min energi snabbt tillbaka. Dessutom om det helt ofattbara händer att det blir en katastrof så kommer jag att få veta det…..och jag har full förtröstan på att andra som jag har runt omkring kan lösa både det ena och det andra. Förmodligen inte på samma sätt som jag skulle göra det, men vem vet, kanske bättre?

Jag tror på att göra det jag gillar för att vila mig. Nya saker, andra saker, eller samma gamla vanliga i en skön blandning. Så få måsten som möjligt och vem sa att alla dom saker som jag brukar göra inte bara görs av vanans makt och liksom har smugit sig in i mitt liv…..

Dags att rensa bland de saker jag gör, fundera över varför jag gör dom, titta på de saker jag har och kolla om jag verkligen gillar dom eller om det är dags att dom ska få ett nytt hem. Att plocka runt bland saker är mitt sätt att vila och låta tankarna vandra. Raggsockorna, gubben och brasan blir kvar. Det är en bra start!Brasa verandan

Är du nyfiken på hur Anders Lindh tänker när han ska gå på semester? Läs här så vet du straxt.

Ha en skön sommar med den blandning som du önskar dig, så ses vi i mitten av augusti igen.