Vågar du dela?

refo_tangentbordAtt dela med sig av kunskap, produktidéer och kontakter är att våga lita på att det man gör håller och att man genom att dela det med fler, kan få det att växa. Några jag jobbar med säger att jag måste se upp för att saker jag gör och säger blir kopierade.

Jo, så är det och det är klart att jag blir förbannad när jag hittar en nästan exakt kopierad artikel, idé eller produkt utan att man har angivit mig som källa eller inspiratör, men försöker tänka ” att kul att det var så bra att du kopierade den”. Under tiden så har jag kommit ett steg till i min idéutveckling.

Ulla-Lisa Thordén som är en klok pudel har i sin senaste blogg  på Luspank och Idérik skrivit om ”att dela atelje är mental pollinering”. Bra ord tänker jag, och vet också att dela med en är förhållandevis enkelt, men att samproducera med flera aktörer kräver stort mod, engagemang och nära till ett skratt. Skrattet underlättar när det kör ihop sig och att behålla distansen till sig själv är en av de viktigaste sakerna jag har lärt mig. Enklare sagt än gjort och jag övar hela tiden på att inte bli sur och grinig över att det strular. Strulet är en del av läroprocessen och ger upphov till mycket träning. Den har vi fått för att öva på är ett uttryck jag ofta använder. Med den attityden blir det så mycket lättare att se det som en del av lärovägen än ett problem.

Så hur tänker du, vågar du dela eller kör du mer oldschool där du patenterar och skyddar det du jobbar med?